לסבתא שלי מצד אמא היה סיפור חיים מדהים שכלל חינוך אליטיסטי בפולין, מעבר חד לחיים בישראל, התאלמנות בגיל מאוד צעיר שהותירה אותה עם 2 ילדות קטנות ו-3 סיפורי אהבה חוצי יבשות שאף סרט הוליוודי לא יכול להתחרות בהם. את השואה למזלה הגדול היא לא חוותה על בשרה משום שהצליחה לברוח עם משפחתה הגרעינית מבית הולדתה בקאליש שבפולין ערב פרוץ מלחמת העולם השנייה, ואחרי מסע של כמה חודשים הגיעה לארץ לחיים חדשים.
האוכל בבית שלה היה הכי טעים בעולם ולמרות שהיה אוכל פולני בהגדרה, היה עשיר בטעמים (בעיקר מתוקים) ומלא בארומה של בית וסבתא והרבה אהבה.
היו לה הרבה מתכונים מנצחים ומידי פעם אני מנסה לשחזר את האהובים עלי, והעוגיה הזו היא אחד מהם.
הרכות והנימוחות של הבסיס יחד עם הקריספיות העדינה של השטרויזל מעל עם המתיקות של הריבה הם פשוט שילוב מנצח שלעולם לא נמאס ממנו.
אז קבלו ממני את המתכון הדל פחמימה לעוגייה המושלמת הזו.
לחיי כל הסבתות באשר הן!
מצרכים:
מצרכים לבסיס:
4 כפות חמאה רכה
4 כפות ממתיק + 2 כפות אינסטנט פודינג וניל ללת״ס
1 כפית תמצית וניל
1 כוס קמח שקדים
מצרכים לריבת פירות יער:
3 כוסות תותים, שטופים וחצויים
1 כוס אוכמניות
1/2 כוס ממתיק
1 כפית תמצית וניל
מצרכים לשטרויזל:
1 כוס קמח שקדים
3 כפות גדושות של ממתיק
1/2 כפית קינמון טחון
50 גרם חמאה מומסת
לקישוט:
1-2 כפות של ממתיק אבקת סוכר
הכנה:
נתחיל עם הכנת הממרח/ריבה:
1. בקערה לערבב את חומרי הריבה היטב עד לציפוי מלא של הפירות בתערובת של הממתיק והווניל.
2. להעביר את הפירות אל מחבת עמוקה או סיר נמוך ולבשל על אש נמוכה במשך כ-40 דק' לפחות.
3. בזמן הזה נכין את הבסיס ואת השטרויזל.
4. לחמם תנור ל-180C.
הכנת הבסיס:
1. להכין תבנית ריבועית של 20X20 עם נייר אפייה מעל.
2. בקערה עם מיקסר ידני להקציף חמאה עם ממתיק ופודינג וניל, עד לקבלת מרקם "קרמי".
3. להוסיף לתערובת תמצית וניל ולערבב עוד 30 שניות.
4. להוסיף בהדרגה קמח שקדים ולהמשיך לערבב כ-2 דק' נוספות.
5. להעביר את התערובת אל תבנית האפייה. להכניס לתנור למשך כ-15-20 דק', עד להזהבה קלה.
6. להוציא מהתנור ואחרי כ-5 דק' לחרוץ ולסמן ריבועים לפי הגודל שאתם רוצים ולהמתין לצינון מוחלט.
עבור השטרויזל:
1. להכין תבנית תנור שטוחה עם נייר אפייה מעל.
2. בקערה לערבב ידנית קמח שקדים, ממתיק וקינמון.
3. להוסיף לקערה חמאה מומסת ולמולל בידיים לקבלת בצק "פירורי".
4. לפזר את הפירורים על התבנית ולהכניס לתנור ל-10-12 דק'.
בנוסף, כדאי במהלך זמן האפייה להוציא את התבנית ולערבב את הפירורים עם כף כדי שייאפו היטב מכל צד ויהיו מעט "קריספיים").
סיום הכנת הממרח/רוטב פירות יער:
עומדות בפניכם 2 אפשרויות:
* הראשונה היא לטחון את הפירות והנוזל שהופרשו בזמן הבישול ביחד לקבלת מרקם "חצי" נוזלי שמזכיר יותר רוטב מאשר ריבה.
* האפשרות השנייה, היא להכין תערובת ג'לטין בצד, למעוך ולסנן את הנוזל של הפירות ולהפריד מה"חתיכות" של הפרי, ואל הנוזל הזה להוסיף ג'לטין שיתן מרקם של ריבה.
הרכבה:
1. להפריד ולרווח לגמרי בין העוגיות לפי החיתוך שעשינו.
2. למרוח מעל שכבה נאה של ממרח/ריבה, לפזר מעל שטרויזל.
לסיום לפדר במעט ממתיק אבקת סוכר.
*מומלץ להגיש ליד ספל תה מהביל ומפנק וליהנות מכל ביס.